КОНОПЉА – биљка која живот значи!


Другачије названа канабис, илити озлоглашена марихуана.

Тема контроверзна, а у ствари није, јер толико је оболелих од рака, разних облика тумора, Кронове болести, мултипле склерозе, артритиса, дијабетеса, астме, аутизма, сиде, хива, хепатитиса, шизофреније, фибромиалгије, Алцхајмера, епилепсије, Паркинсконове болести, леукемије, глаукома, псоријазе, мигрене, хипертензије, депресије, неуропатије, којима је ова чудотворна, богом дана биљка, помогла, да се проценат излечења више не може игнорисати.

Зашто данас када имамо већ неколико случајева оболелих лекара на територији Србије (нећу наводити имена, али  податак је проверен), који сами себи помажу комбинујући званичну медицинску терапију с уљем и даље не можемо овај природан лек  да добијемо на рецепт? Свакоме од нас је макар неко из најближег окружења тешко је болестан. Када једном то признамо, све ће бити лакше. Сви они који седе по скупштинама и Владама, такође имају бар по једног оболелог комшију, ако не рођака, или, не дај Боже дете! А, све више је деце која никад више неће трчкарати по паркићу.

Учинковитост је просто доказана на мноштву примера и зато је поштено је да пођем од сопственог, пре но што уђемо у медицинске детаље, набавку, узгајање, справљање лека, генезу криминализације и, напослетку, конкретне кораке, које као друштво, тј. држава и појединци, морамо предузети.

Наиме, 2001. године после првог порођаја, у трећем месецу дојења, једно јутро пробудим се без ногу, тј. ноге дрвене, укочене, као неке силе подземе да управљају телом, потпуна немоћ духа да влада телом!

Одем код неуролога (једва). Преведе ми дијагнозу, која мени десет година ништа није значила (није било Википедије!)  – енцефаломијелитис десемината, ништа ми значило није, али кад рече МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА, као да је изрекао смртну пресуду! Нормално, хтела сам сместа да се убијем, али да престанем да дојим дете нисам хтела! Ћеркин имунитет на првом месту, то је био резон. Кортикостероиди су мач са две оштрице, а дојење уз терапију свакако недопустиво. Не узимајући лекове, могло би се рећи, опасно сам ризиковала. Доктори су се мрштили и терали ме у болничку спаваћицу. У међувремену се домогнем интернета и извршим опсежно истраживање. Сваки пут наиђем на једну једину реч – марихуана! Одлучим да издојим дете и храбро се упустим у целу ствар. Ноге, наравно, за све то време полу-покретљиве, да не говорим о равнотежи и координацији покрета! Туга за једног бившег спортисту. Нисам могла да не промашим чашу са стола, a о праволинијском ходу ни у сну. Велика трагедија за неког ко је био међу најбржима на свим кросевима у свим школама!

После неких десет месеци, дођем у посед биљке, не знајући да у ствари може и да се не пуши и да постоји уље од кога ниси „хај“, али зато је велика вероватноћа да се онесвестиш и повраћаш. Чак и тако, дакле у виду цигарете, већ после две недеље, симптоми парезе тј. трењења екстремитета постепено су престајали, као нека струја која вас је обузела да веома споро смањује свој интензитет, кога се никада у потпуности нећете ослободити. И тако, дим по дим, док последње утрнуће није ишчезло, као да је источило кроз ножне палчеве. После тога, осећала сам само благи умор ногу, али свеукупно стање није се могло поредити с оном инвцалидском страхотом с почетка приче. Проблем „хаја (high)“, илити „надуваности“, ма колико годи у почетку, после почиње да нервира (осим ако нисте наркоман у души). Међутим, статистике су непобитне, као и сада већ немали број научних радова и доказа – од траве још нико није умро, а од свега осталог итекако јесте умро и то у мукама!

Рак је убица број један на овим просторима. Знамо и на који начин је повишен проценат оболелих, поклонима с неба у виду бомби с осиромашеним уранијумом. Јавила се недавно нека домаћа НАТО службеница да ово демантује, али не само што је испала смешна, него је изазвала огроман гнев оболелих и њихових породица, нарочито на југу Србије.

Подвлачим – све више лекара не могу да остану равнодушни на све већи број релевантних студија, побољшања и излечења најтежих пацијената, или већ отписаних од стране званичне медицине.

Још пре пет година у августовском издању часописа за фармацију и фармакологију, јапански научници су установили да су канабиноиди корисни у борби против канцерогених тумора .

Студија је спроведена индицирањем раста тумора код мишева, који је третиран синтетичким канабиноидима .

Синтетички канабиноиди се разликују од фито – канабиноида (који се налазе у биљкама, као што је канабис) по томе што су пуни агониста (агонист је хемијско једињење које се везује за рецептор ћелије и иницира њен одговор.Често опонашају акције супстанци које се јављају у природи).

Тетрахидроканабинол (ТХЦ), који налазимо у канабису, је само парцијални агонист. То може изгледати као безначајна разлика, али ова два се веома различито понашају у људском телу. Агонист након везивања за ћелију активира рецепторе који производе ефекат . Супстанце могу да имитирају природне агонисте . Они се могу класификовати као делимични, или као потпуни агонисти, на основу тежине реакција које изазивају . ЈВХ- 018 је комплетан агонист ЦБ1 рецептора. Џон В. Хафман је створио низ синтетичких канабиноида. Он синтетизује молекуле сличне тетрахидроканабинолу (ТХЦ) , главну компоненту канабиса , да би креирао ЈВХ-018 и његове рођаке .Већа доза потпуних агониста , већа је озбиљност ефеката; рецептори су стално активирани и стварају више одређених неуротрансмитера ( ендорфин , серотонин , допамин) у мозгу. Неки примери укључују метадон , кодеин, оксикодон, морфијум и хероин. Парцијални агонист, с друге стране, активира рецепторе и промовише производњу неуротрансмитера у мањој мери. Када се повећава доза делимичног агониста, постоји само мали пораст у производњи неуротрансмитера, ако их има.

Немачко истраживање из 1992. године, наводи да поптуни агонисти, као што је морфијум , имају висок степен зависности у односу на парцијалне агонисте. Такође је утврђено да изазивају озбиљне симптоме одвикавања . Много је теже злоупотребити парцијалне агонисте него потпуне. У случајевима канабиноидних рецептора, потпуни агонисти могу бити опасни . ЈВХ–018 и други синтетички канабиноиди су забрањени у земљама широм света , укључујући и САД. То је било након што су откривени ’’мирисни ’’ садржаји производа , као што су зачин и К2. који су, између осталих стања, повезани са психозом и конвулзијама.

Истраживачи су прво изазвали тумор код мишева кроз процес који се  зове карциногенезис. Мишевима је убризган 7,12 – диметилбенз(а)антрацена ( ДМБА ) како би се покренуо раст тумора . 12-О-тетрадеканоилфорбол-13-ацетат (ТПА ) је супстанца која се користи да изазове запаљење и убрза раст тумора. Фитоканабиноиди изведени из канабиса су обично ефикаснији од синтетичких канабиноида у клиничким испитивањима за лечење. Синтетички канабиноиди ( ЈВХ-018 , ЈВХ-122 , ЈВХ-210 ) су посматрани ради њихове способности у сузбијању рака коже изазваног путем ТПА . Према студији , канабиноиди су показали супериорне инхибиторне ефекте против запаљења изазваног путем ТПА. Такође сузбијају и раст тумора.

Ови резултати показују улогу канабиноида у превенцији и лечењу рака . Иако је тренутна студија фокусирана на синтетичке канабиноиде, они су сматрани несигурним. Због овога, двострука студија о ефикасности изведеих канабиноида би била корисна.“

8mthbabytumorscan

„Конопља је биљка и зато не може бити патентирана. За фармацеутске компаније то значи – без патента, нема пара. Стога не постоји интерес за производњу овог лека“, Рик Симпсон (Rick Simpson),  „Бег од лека (Run From the Cure)”. Потом иду сведочанства свих оних које је уље буквално вратило из мртвих. Обавезно погледајте!!! (https://www.youtube.com/watch?v=hmYNLNF7NBw)

rick_simpson

Од ове биљке се може направити било шта – буквално од игле до локомотиве, а садржи све што је човеку потребно да би опстао и здраво живео (то су знале све наше баке):

–       У семенима имамо најуравнотеженији извор омега 3 и омега 6 есенцијалних масних киселина. Витамине А, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц, Д и Е. 22,5% протеина, 30% масти, 5,7% воде, 5,9% пепела, 503 калорија/100г, 35,8% карбохидрата, дакле највећу количину есенцијалних масних и амино-киселина у било ком досад познатом извору хране!

–       Најјачи конопац (нарочито користан рибарима), врло трајан и висококвалитетан папир, који не жути и одлично се рециклира. При том, боја и састав конопље захтевају мање хемикалија од обраде дрвета. Даје 1,2 – 3,2 сувих тона влакана по хектару, што је четвороструко повољније од шуме. Да не говоримо о томе да би хиљаде и хиљаде хектара шуме било спасено, а тиме и значајни природни резервати животињских и биљних врста. Повећали би се извори кисеоника и смањило глобално загревање. Дакле – планета би продисала!

–       Грађевински материјал (бетон, греде, фарба, изолација итд.).

–       Одећа (може у потпуности заменити памук без употребе пестицида. Влакна канабиса су дужа, јача и отпорнија од памучних.

–       Биогориво, тј. биодизел од мешавине конпљиног уља, других биљних уља и животињских масти. Може се користити у немодификованим дизел моторима. Употребом биодизела значајно би се смањила загађеност, те смањила зависност од нафте. Биодизел се може мешати са класичним бензин дизелом у било којој размери. Биодизел производи 100% мање сулфор диоксида и 80% мање карбон диоксида. Биодизел је сигурнији за транспорт, јер није тоскичан, природно се разграђује и теже је запаљив. Мирис биодизела је сличан мешавини мириса конопље, помфрита и кокица. Не производи сумпор (а тиме смањује ризик од киселих киша) и не доприноси глобалном загревању. Када би се само 6% САД засадило конопљом за производњу биодизела, биле би подмирене америчке потребе за нафтом!

–       Храна  – амино киселине, које се могу наћи само још у мајчином млеку. Уље канабиса може се прерадити у укусне нутриционистичке производе. Семе канабиса добија се у великим количинама, стерилише се и користи као храна за птице и сточна храна. Могу се произвести: енергетске штанглице, вегански бургери, сир и хлеб!

–       Козметички производи који садрже уље: лосиони, сапуни и дуга козметика.

41-bedrocan-flos

Листа се наставља у недоглед…

Конопља се изузетно лако гаји, брзо расте и даје добре усеве. Од канабиса може добити око 25.000 производа!

hemp-twine-5mm4.0-4.1Schoen-van-hennep

У другом делу текста, разматраћемо „теорију завере“, која је тренутна пракса, лоша пракса пре свега. Криминализацијом канабиса онемогућено је лечење најтежих обољења, јер се свака приватна производња третира као „производња и пуштање у промет опојних дрога“. За наш закон исто је да ли је упитању смртоносни хероин, или један џоинт, што је апсурд своје вресте. Видећемо и разлику у употреби мушке и женске биљке (у народу познате као Црнојке и Белојке), као и варијетета, а не врста канабиса, јер се ради о једној те истој биљци, која може лепо да се укршта према врло специфичним медицинским и индустриским потребама. Потом ћемо дати врло конкретне савете и искуства оболелих, као и начине како сами себи можете да помогнете док се не донесу потребни закони, јер болест не пита, а животни часовник све брже откуцава крај.

******Ko može, ceni i želi da plati, evo neka to i uradi 🙂
IBAN RS 115-0038163598983-33; SWIFT RZBAATWW (Telenor banka)

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.